"Depinzând de lungimea și intensitatea iernii, în perioada decembrie – martie, liliecii hibernează de regulă în locații subterane: peșteri, avene, galerii de mină, pivnițe, etc. Ei recurg la acest comportament pentru a supraviețui perioadei în care lipsesc sursele de hrană, respectiv insectele. În somnul profund de iarnă, ei utilizează resursele/grăsimea acumulată în perioada de toamnă, când s-au delectat pe deplin din meniul de insecte. Utilizarea acestei grăsimi este bine calculată, suficientă pentru supraviețuirea acestora până primăvara. În afară de cele puține treziri naturale (ex. pentru a se hidrata), trezirile liliecilor provocate de activitatea umană, pot să ducă la epuizarea timpurie a rezervelor acumulate, crescând astfel riscul ca exemplarele să nu supraviețuiască perioadei de iarnă. Cu alte cuvinte, nu se mai trezesc primăvara......
Astfel, pentru protecția coloniilor și a exemplarelor aflate în hibernare, recomandăm ca pe raza Parcului Național Munții Rodnei, în afara activităților de cercetare și monitorizare avizate, să nu deranjăm liliecii prin activitatea noastră, incluzând aici și fotografierea și filmarea acestora.
(Pentru cei interesați, în linkul de mai jos se găsesc detalii despre efectele prezenței umane asupra liliecilor: https://tinyurl.com/y23ewnew)"
Dl. dr. Szilárd-Lehel Bücs - expert chiropterolog